Afbeelding Ondanks voorzorgsmaatregelen nog tientallen medische fouten per jaar

Letselschade?

Letselschade Meldpunt: schade collectief claimen

Ondanks voorzorgsmaatregelen nog tientallen medische fouten per jaar

Uit onderzoek is gebleken dat chirurgen nog altijd tientallen medische fouten maken per jaar. Dit ondanks diverse voorzorgsmaatregelen die de afgelopen jaren zijn getroffen. Dit wordt gemeld door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en ziekenhuisverzekeraar Medirisk.

Cruciale fouten

Uit onderzoek blijkt dat de meeste fouten voorkomen op de spoedeisende hulp en in de operatiekamers. De genomen maatregelen die de afgelopen jaren zijn getroffen hebben al wel gezorgd voor een daling. Desondanks gebeurt het toch nog dat artsen het mes in het verkeerde lichaamsdeel zetten. Ook het verwisselen van patiënten of een foto van een andere patiënt gebruiken komt nog steeds voor. Dit zijn cruciale fouten die niet voor zouden moeten komen.

Harde aanpak

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) pakt de chirurgen die de fout in gaan steeds harder aan. Wanneer een chirurg een medische fout begaat wordt hij vrijwel direct voor de medische tuchtrechter gehaald.

Controle

De fout wordt meestal begaan omdat de controles niet goed worden uitgevoerd. Vlak voor een operatie moeten de gegevens van een patiënt extra gecontroleerd worden. Momenteel wordt onderzoek gedaan door ziekenhuisverzekeraar Medirisk of de controles extra moeten worden aangescherpt om medische fouten in de toekomst te kunnen voorkomen.

Overtuigd? Sta samen sterk en meld je nu vrijblijvend aan!

Aanmelden
© Letselschade Meldpunt 2013

Aanmelden