Afbeelding Minister Schippers in gesprek met artsen over Diane 35

Letselschade?

Letselschade Meldpunt: schade collectief claimen

Minister Schippers in gesprek met artsen over Diane 35

Minister Edith Schippers gaat met artsen in gesprek over de Diane-35-pil. De pil is omstreden, omdat recent bekend werd dat gebruikers een verhoogd risico op trombose lopen. De pil werd oorspronkelijk ontwikkeld als middel tegen acne en overbeharing, maar bleek ook geschikt als anticonceptivum. Tienduizenden Nederlandse vrouwen slikken deze pil. Recente onderzoeken brengen elf sterfgevallen in verband met het gebruik van Diane 35. Minister Schippers van volksgezondheid wil desondanks geen verbod uitvaardigen op het voorschrijven van de pil.

 

Volgens deskundigen, onder anderen van het bureau Lareb, dat de bijwerkingen van medicijnen bijhoudt, is het niet zeker dat de doden gestorven zijn door het gebruik van de pil. Er kunnen ook andere oorzaken zijn, al is het wel opvallend dat het om jonge vrouwen gaat die aan de gevolgen van trombose of longembolie stierven.

EU-onderzoek verwacht in april of mei

De minister gaat nu in gesprek met artsenorganisaties, meldt het NRC. In de Tweede Kamer verklaarde de minister dat het medicijn van de markt mag worden gehaald zodra een de Europese Medicijnregistratie-autoriteit (EMA) een onderzoek naar het middel heeft afgerond. Dat wordt verwacht in april of mei.

 

Hoewel Diane 35 officieel niet als anticonceptivum voorgeschreven kan worden, gebeurt dat toch regelmatig. Eén van de redenen daarvan, is dat Diane 35 in tegenstelling tot andere anticonceptiva wel in het basispakket zit, en dus wel vergoed wordt door zorgverzekeraars, juist omdat de pil officieel een middel tegen acne is.

College: Diane 35 eerst niet voorschrijven

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, dat de Nederlandse regering van advies over medicijnen voorziet, adviseerde artsen eerder om voorlopig te stoppen met het voorschrijven van de pil. Pas als meer duidelijk is over de doodsoorzaak van de elf overledenen, is het veilig om Diane 35 weer voor te schrijven.

Relevante berichten

Diane pil opnieuw in opspraak

Dianepil in opspraak

Overtuigd? Sta samen sterk en meld je nu vrijblijvend aan!

Aanmelden
© Letselschade Meldpunt 2013

Aanmelden