Afbeelding Grote fouten kankerbehandeling in Enschede en Hengelo

Letselschade?

Letselschade Meldpunt: schade collectief claimen

Grote fouten kankerbehandeling in Enschede en Hengelo

De Twentse ziekenhuizen in Enschede en Hengelo hebben grote fouten gemaakt bij de behandeling van schaamlipkanker. Uit intern en extern onderzoek is gebleken dat door deze fouten mogelijk drie vrouwen zijn overleden. Dit is bekend gemaakt op de website Medisch Contact.

 

De fouten werden gemaakt over een periode van 12 jaar lang voordat er werd ingegrepen. Gebruikelijk tijdens een behandeling van schaamlipkanker is het verwijderen van lymfeklieren, deze stap werd soms niet genomen. Ook op de afdelingen voor weefselonderzoek en bestraling zijn verschillende zaken niet goed uitgevoerd. Door de gemaakte fouten is er een grotere kans op terugkeer van schaamlipkanker en neemt de kans op een slechte prognose toe.

Reactie MST en SZT

De betrokken ziekenhuizen, het Medisch Spectrum Twente en Stichting Ziekenhuisgroep Twente, hebben een reactie geplaatst op hun website. Ook is de IGZ (Inspectie voor de Gezondheidszorg) ingelicht. Zij melden dat er een accuraat onderzoek is verricht naar de fouten en dat er in het huidige beleid voldoende verbeteringen zijn doorgevoerd om fouten in de toekomst te vermijden.

 

Uit onderzoek blijkt dat het percentage dat de ziekte terugkrijgt na een behandeling op 2,3 procent ligt. In de twee Twentse ziekenhuizen lag het percentage, met 12,5%, aanzienlijk hoger. Binnen dit percentage zijn drie vrouwen overleden. Het blijft moeilijk aantoonbaar of de vrouwen zijn overleden door de verkeerde behandeling.

Behandelde patiënten ingelicht

De twee ziekenhuizen hebben recentelijk alle betrokken patiënten benaderd met de onderzoekresultaten. De gynaecologen die in de genoemde periode werkzaam waren bij het MST en SZT houden zich momenteel niet meer bezig met oncologie.

Overtuigd? Sta samen sterk en meld je nu vrijblijvend aan!

Aanmelden
© Letselschade Meldpunt 2013

Aanmelden