Afbeelding “Gebruik purschuim niet langer als isolatie-materiaal”

Letselschade?

Letselschade Meldpunt: schade collectief claimen

“Gebruik purschuim niet langer als isolatie-materiaal”

Purschuim mag niet langer gebruikt worden als isolatiemateriaal. Dat is de mening van een aantal experts van het Expertisecentrum van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. De medici deden onderzoek naar de effecten van het gebruik van purschuim bij het isoleren van huizen. Zowel de bewoners van de huizen waar deze manier van isoleren wordt toegepast, als de vaklui die de isolatie aanbrengen, lopen een ernstig gezondheidsrisico.

 

Het probleem ontstaat bij het samenvoegen van de componenten waaruit de tweecomponenten-isolatie bestaat. Als daar iets mis gaat, komen gevaarlijke chemische stoffen vrij, die in de te isoleren ruimte blijven hangen. Bij vloerisolatie en kruipruimte isolatie trekken deze dampen het huis in, en zorgen daar voor een ongezond klimaat.

Gezondere wijze van isoleren

Het Arnhemse expertisecentrum vindt dat isolatiebedrijven uit moeten zien naar een gezondere wijze van isoleren. In een reactie aan de NOS laten de medici weten dat de isolatie-industrie voldoende innovatiekracht moet hebben om een andere manier te bedenken.
De experts vinden de voorstellen van de Europese brancheorganisatie van isolatiebedrijven, Isopa, onvoldoende. De organisatie richtte zich in zijn advies vooral op het verbeteren van de werkomstandigheden van degenen die de isolatie aanbrengen, maar ook bewoners hebben last van de giftige dampen die bij isolatie met purschuim kunnen ontstaan.

 

Isopa stelde voor om tot strengere richtlijnen te komen, maar het expertisecentrum van het Rijnstate ziekenhuis vindt dat onvoldoende. Het afgelopen jaar kwamen honderden klachten binnen van mensen die letsel opliepen door purschuimisolatie. Die klachten moeten serieus genomen worden, aldus de experts.

Relevante berichten

Letsel door PUR-schuim

Overtuigd? Sta samen sterk en meld je nu vrijblijvend aan!

Aanmelden
© Letselschade Meldpunt 2013

Aanmelden