Letselschade?

Letselschade Meldpunt: schade collectief claimen

Cardiologen Ruwaard van Putten nooit meer als arts aan het werk? (update)

De inspectie wil de cardiologen van het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis uit het BIG-register laten schrappen om nooit meer als cardioloog te laten werken. De inspectie diende hiervoor deze week een verzoek in bij de tuchtrechter in Den Haag.

Volgens de inspectie zijn de drie ernstig tekort geschoten in de zorg en zijn ze zich niet bewust van hun eigen aandeel in deze problemen. ‘Ze wijzen naar elkaar, naar het ziekenhuis, naar andere afdelingen, naar iedereen behalve naar zichzelf.’

Na een onderzoek naar de hoge sterftecijfers op hun afdeling moesten de hartspecialisten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) eind 2012 hun werk al verplicht stilleggen, omdat er sprake zou zijn van een ‘acuut en ernstig gevaar voor de patiëntveiligheid’. Het sluiten van de afdeling cardiologie had grote gevolgen voor het noodlijdende Spijkenisser hospitaal, dat maanden later failliet ging.

Eilandcultuur

Het rapport van de inspectie laat een beeld zien van een verziekte bedrijfscultuur die ervoor zorgde dat patiënten jarenlang slechte zorg kregen in het Ruwaard van Putten ziekenhuis. Door de eilandcultuur die er heerste werden de cardiologen niet door collega’s of door het bestuur aangesproken op fouten. De inspectie bracht twaalf dossiers in om als voorbeeld te dienen van wat er misging binnen de afdeling cardiologie. De cardiologen ontkenden veel van de kritiek op hun functioneren, maar gaven wel toe dat hun dossiers niet op orde waren. ‘We bespraken alles wel, maar schreven het niet op.’

Update

Het tuchtcollege wilde niet zover gaan als een beroepsverbod, maar heeft de drie cardiologen van het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse een berisping gegeven. Volgens het tuchtcollege is de reden hiervan dat de inspectie geen individuele zaken van patiënten heeft voorgelegd. Hierdoor kan het college niet zeggen of de zeer matige organisatie van de maatschap medische gevolgen heeft gehad voor de patiënten. Zowel de artsen als de IGZ kunnen nog in hoger beroep.

Relevante berichten

Ruwaard van Putten Ziekenhuis failliet

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis

Overtuigd? Sta samen sterk en meld je nu vrijblijvend aan!

Aanmelden
© Letselschade Meldpunt 2013

Aanmelden