des

Letselschade?

Letselschade Meldpunt: schade collectief claimen

Ernstige gezondheidsklachten DES-dochters

DES (diëthylstilbestrol) is een kunstmatig vrouwelijk hormoon dat tussen 1947 en 1976 regelmatig door artsen werd voorgeschreven aan zwangere vrouwen. Het hormoon zou helpen om miskramen te voorkomen. Dit was niet het geval, en bovendien had gebruik van het hormoon ernstige gevolgen voor de dochters van deze vrouwen. De zogenaamde DES-dochters hebben onder andere last van overmatige vaginale afscheiding, vormafwijkingen van de inwendige geslachtsorganen, meer vruchtbaarheidsproblemen dan andere vrouwen, een verhoogd risico op vruchtbaarheidsproblemen en meer kans op goedaardige voorstadia van baarmoederhalskanker.

Zeldzame vorm van vaginakanker

Ook ontstaat bij één op de duizend DES-dochters een zeldzame vorm van vaginakanker: clear cell adenocarcinoom (CCAC). Deze kanker ontstaat vaak al op relatief jonge leeftijd en kan zich snel ontwikkelen: binnen 6 tot 12 maanden. Uit recent onderzoek is gebleken dat het risico op deze zeldzame vorm van kanker ook na het veertigste levensjaar nog verhoogd aanwezig is bij DES-dochters. Onderzoekster Janneke Verloop onderzocht in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam ruim 12.000 DES-dochters en concludeerde dat de kans op het krijgen van CCAC op later leeftijd bij deze groep 24 keer hoger ligt ten opzichte van de algemene bevolking.
Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met het DES-Centrum en gesubsidieerd door KWF kankerbestrijding. De DES-dochters werden gevraagd een vragenlijst in te vullen. Ook zijn gegevens van de Nederlandse weefselbank (PALGA) en de Nederlandse Kankerregistratie gebruikt.

Slachtoffer van het DES hormoon?

DES-betrokkenen kunnen in aanmerking komen voor een uitkering uit het DES-fonds. Het gaat hierbij om moeders die vóór 1977 tijdens hun zwangerschap DES gebruikten en de dochters en zonen uit die zwangerschappen. Via het Letselschade Meldpunt verzamelen wij klachten van DES-dochters, zodat wij in uw collectief belang kunnen handelen. Neem daarom contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Relevante berichten

DES-dochters ook op hogere leeftijd meer kans op zeldzame kankervorm

Overtuigd? Sta samen sterk en meld je nu vrijblijvend aan!

Aanmelden
© Letselschade Meldpunt 2013

Aanmelden